URBAN DESIGN


Sentral Green

RELAU, PENANG
MALAYSIA LANDSCAPE ARCHITECTURE (ILAM) AWARDS 2011 - PROFESSIONAL AWARDS IN LANDSCAPE DESIGN AND PLANNING

Creating an active, safe and comfortable haven.

As part of the suburbs in Penang, Relau is strategically located but lacks greenery. During the early period of its development, this plot of land had only one small patch of green with an integrated playground. Over the years, this patch was occupied by illegal hawkers, which resulted in a negative, corrupted zone surrounding the residential area. This was the reason The Therapeutic Garden was created in the first place. Its purpose was to serve the needs of the community; physically, psychologically, socially and spiritually. The flat landform was well-suited for designing the much needed greenery for all ages of the community.

This rejuvenated garden emphasised on therapy elements which consists of activities to cater to the needs of various end users through a unique blend of hardscape and softscape. It is divided into three main areas: the Play Area which is surrounded by green foliage, focuses on activities for youths and children; the Open Plaza, planted with flowering plants, focuses on semi-activities for youths and adults; and the Therapy Area, filled with scented plants, is specially designed for the elderly.